"Hasankeyfi yaşatmak için hep beraber ses olalım!"

AİHM'in Hasankeyf'e ilişkin kararını değerlendiren sivil toplum ve meslek örgütleri, mücadelenin daha bitmediğine dikkat çekerek, "Mücadele ettiğimiz oranda Hasankeyf'in kurtuluşu yakındır" dedi.
 Tarih: 02-03-2019 14:58:34   Güncelleme: 02-03-2019 15:25:34

Ilısu Baraj suyu altında bırakılmak istenen 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf'teki kültürel mirasın korunması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvurunun reddedilmesine tepkiler sürerken sivil toplum örgütü temsilcileri Hasankeyf'teki kültürel mirasın korunması için mücadelenin sürdürülmesi gerektiği mesajını verdiler.

 

"Bölgede gerçekleşen çatışmalı süreç de fırsat bilinip Hasankeyf’in ölümü hızlandırılmıştır"

 

Hasankeyf'in tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkat çeken sivil toplum örgütü temsilcileri; " 12 bin yıllık Hasankeyf, bütün itiraz ve engellemelere rağmen maalesef bu gün yok olmakla yüz yüze. Dicle nehrinin kenarında bulunan bu kültürel ve doğal miras belli çevrelerin ekonomik ve siyasi çıkarlarında boğulmak üzere. Hasankeyf’i yaşatmak için yapılan girişimler, hazırlanan raporlar, sesini yükselten tüm kesimler baskıcı rejim tarafından susturulmaya, bastırılmaya çalışılmıştır. Bölgede gerçekleşen çatışmalı süreç de fırsat bilinip Hasankeyf’in ölümü hızlandırılmıştır. Bu cinayeti durdurmak için ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların üzerlerine düşen görevi yerine getirmelerini daha önce de ifade ettik.Hasankeyf ilçesinin yüzde 90 gibi büyük bölümü barajdan etkilenecek, aralarında köy ve mezraların da bulunduğu 199 yerleşim yeri sular altında kalacaktır. Barajda su tutulmaya başladıktan sonra bölgede iklim değişikliği yaşanacaktır. Yöreye özgü canlı çeşitliliği yok olmakla karşı karşıya gelecektir.Ilısu Projesi sosyal açıdan da büyük bir facia getirecektir. Bu coğrafyada yaşayan yaklaşık 80 bin insanın yaşam kaynaklarının yok edilerek yoksulluğa mahkûm edilmesi anlamına gelmektedir. Köylerden civar kentlere yapılan göçler tarımsal üretimi büyük oranda yok edecektir. Kent yaşamını da ki şimdiden hissedilebiliyoruz, olumsuz etkileyecekti" dediler.

 

"Bütün duyarlı çevreleri ve halklarımızı bir kez daha Hasankeyfi sahiplenmeye davet ediyoruz"

 

Konuşmanın devamında; "BM, AB ve ilgili uluslararası örgütler başta olmak üzere; Sanatçı, Aydın ve Yazarları, Ekoloji Hareketlerini, Kent Hareketlerini, Kadın Örgütlerini; STK`lar, Platform ve İnisiyatifleri, duyarlı Siyasi Parti ve Sendikaları, Meslek Örgütleri ve Odalarını, Bütün duyarlı çevreleri ve halklarımızı bir kez daha Hasankeyfi sahiplenmeye davet ediyoruz.Bu kent insanlığın ortak mirasıdır, herkese aittir. Bu nedenle bu kentin yıkımının, taşınmasının ve satışının durdurulması için herkesi sorumluluk almaya ve bu kente sahip çıkmaya davet ediyoruz. Hasankeyf yıkılmış yağmalanmış olsa bile hala binlerce yıllık değerini korumaktadır. Geçmişten gelen bu mirası gelecek kuşaklara aktarabilmeliyiz. Geç kalındı, artık sona gelindi demeden Hasankeyfi yaşatmak için hep beraber ses olalım.Tarihimize geçmişimize ve geleceğimize sahip çıkalalım" mesajını verdiler.

 

welgmedya.com

 

Etiketler
  Bu haber 1282 defa okunmuştur.   Editör: haber merkezi   Kaynak: welg medya haber
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI