Viyana’da Dersim Şehitleri için 2000 Çerağ uyandırıldı (VİDEO)

Dersim Katliamının 84. yıl dönümünde Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Viyana'da 2000 Çerağ uyandırarak unutmadık unutmayacağız dedi.
 Tarih: 09-05-2021 11:53:27   Güncelleme: 12-05-2021 10:57:27
Viyana’da Dersim Şehitleri için 2000 Çerağ uyandırıldı (VİDEO)

Tarihe Dersim Katliamı olarak geçen ve 4 Mayıs 1937 yılında TBMM’de Bakanlar Kurulunun çıkardığı ‘Dersim Tenkil Kararları’ adlı kararname sonucu başlayan katliamın 84. yıl dönümü nedeniyle Viyana’da bir anma gerçekleşti. Katliamda resmi açıklamalara göre 16 bin, Dersim halkının anlatımlarına ve tanıklara göre 70 bin insan, çoğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere köylerde, mağaralarda, dere kenarlarında; bombalanarak, kurşuna dizilerek, yakılarak, kimyasal gaz kullanılarak, uçurumlardan atılarak öldürüldü. Katliamın 84. yıl dönümünde Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kreuzherrngasse, Karlskirche’de  2000 Çerağ uyandırarak katledilen canları andı.

"BU TRAJEDİYİ UNUTMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Baki Buga Dedenin Çerağ uyandırmasıyla  başlayan anmaya Viyada olan AABK onursal Başkanı Turgut Öker'de katıldı.Anmada AABF Başkanı Özgür Turak, AABK Örgütleme sorumlusu Mehmet Ali Çankaya, Viyana Alevi Toplumu Dernek Başkanı Muhittin Efe, AABF örgütleme sorumlusu Ali Rıza Yıldırım ve Viyana Alevi Toplumu eski başkanı Hüsnü Demirok’un yaptıkları açıklamalarda, Dersim Katliamının cumhuriyet tarihinin en yakın katliamlarından biri olduğunu vurgulayarak, aradan 84 yıl geçmesine rağmen açımız bugün kadar tazedir denildi.  Dersimliler ve yoldaşları dün Avusturya’nın başkenti Viyana’da bu tertele ve bu trajedi için bir araya geldiler. Açıklamalarda Devlet bu yaptıklarıyla yüzleşmedikçe devlet nezdinde özür dilenmedikçe katledilen canlarımızın mezar yerleri bizlere söylenmedikçe bu trajediyi unutmak mümkün değil” dinildi. 

 “Dersim halk önderi Seyid Rıza ve yol arkadaşlarını anarken, bir daha yaşanmaması için, demokrasi, barış ve insan hakları için, faşizme karşı mücadele demokrasi güçlerinin ortak hareket ederek, direnme azmimizi de Seyid Rıza’nın ‘Ben senin yalan ve hilelerinle baş edemedim bu bana dert oldu, ben de senin önünde diz çökmedim bu da sana dert olsun’ sözlerinden bugün bizlerde tekrar ediyoruz. Elazığ Buğday Meydanı'nda asılan ve bugün hâlâ mezar yerleri dahi bilinmeyen Seyid Rıza ve yol arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz” denildi.

Uyandırılan Çerağ’lar sırlanması ardından ve dağıtılan lokmalardan sonra anma sona erdi.

  Bu haber 2391 defa okunmuştur.   Editör: welg medya   Kaynak: Welg medya haber
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER VİYANA Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI