Prime zam, hizmetlere budama

İsviçre hastalık sigortası primlerine zam yapılması yine aynı gerekçeyle izah ediliyor: sağlık giderleri artıyor, primlerde artmak zorunda!
 Tarih: 15-09-2018 17:21:50   Güncelleme: 15-09-2018 18:27:50
  Prime zam, hizmetlere budama

Böyle formüle ediyor ülkeyi ve kantonları yönetenler. Sağlığın kendisinden kâr yapılmasından, sigorta şirketlerinin talanına açık hale getirilmesinden ödün vermeden.

 

Her yıl sistematik olarak artan primler reel alım gücünü düşürmesi bir yana, ödedikleri prim karşısında kalitesi düşürülmüş hizmet almaya mecbur bırakılıyorlar. Daha iyi sağlık hizmeti almak için, çok ödeyen ‚müşteri‘ olmak durumundasınız. Zorunlu hastalık sigortası çerçevesinde sunulan hizmetler daraltılıp, bir çok ilaç sigorta kapsamı dışına çıkarılırken, aynı şekilde bir çok sağlık hizmeti de ekstra sigortalar kapsamına alınmış durumda. Prim tutarına göre derecelendirilen hizmetler, telefonla sağlık hizmeti verilmesinden başlıyor.%10‘luk kişisel katkı payının yanında, az prim ödemek için yıllık toplam katkı payını(Franchise) yüksek tutan sigortalılar, hastalandıklarında ise doktora gitmiyorlar.

 

Ücretleri eritiyor 

 

Artan primler karşısında İsviçre’de 30 bin kişi sigorta primlerini ödeyemez durumda. Bu sayı 2014 yılında 7400 kişiydi. Bazı kantonlar ise aldığı kararla primlerini öde(ye)meyenleri kara listeyle teşhir ediyor.

 

Hastalık sigortası primlerinin 2019 yılında ortalama %4 oranında artması bekleniyor. İsviçre’de yıllık ortalama ücret artış oranının %1,5 civarında olduğu düşünüldüğünde, sırf sigorta artışının ücretleri yıllık olarak %2,5 oranında erittiği görülmektedir. Mevcut sistemin çalışan emekçiler açısından yükü günden güne daha ağırlaşırken, hükümet kalıcı çözüm bulunması, sağlık sektörünün sigorta şirketlerinin kâr alanı olmasından çıkarılması yerine, bu şirketlerin sözcüsü olarak hareket ediyor.

 

Etiketler eljif elmasa
  Bu haber 2368 defa okunmuştur.   Editör: haber merkezi   Kaynak: arkadaş
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER İSVİÇRE Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI