Mardin’de 40 kurumdan ortak çağrı: İnsani, ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz

Mardin’de bulunan sivil toplum örgütü ve siyasi partilerden oluşan 40 ayrı kurum bir araya gelerek, açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çekti. Kurumlar adına yapılan açıklamada, “Toplumsal barış için herkesi insani, ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz” denildi.
 Tarih: 19-05-2019 08:03:29
Mardin’de 40 kurumdan ortak çağrı: İnsani, ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz

Mardin’de 40 ayrı sivil toplum örgütü ve siyasi partinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Emek ve Demokrasi Güçleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı devam eden açlık grevi eylemleri ve ölüm oruçlarına ilişkin Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) Mardin Şubesi önünde açıklama yaptı. Birçok sivil toplum örgütünün temsilcilerinin katıldığı açıklamada, “Ölüme karşı yaşamı savunuyoruz” pankartı açılırken, ilk olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ebru Günay söz aldı. 

 

Türkiye Devrimci önderlerinden İbrahim Kaypakkaya’nın işkencede öldürülmesinin ve yine 1980 askeri darbesinin ardından Diyarbakır Cezaevi’nde işkence ve baskılara karşı yaşamlarına son veren “Dörtler” olarak anılan Necmi Öner, Eşref Anyık, Mahmut Zengin, Ferhat Kurtay’ın yaşamlarına son vermesinin yıldönümü olduğunu hatırlatan Günay, yaşamlarını yitirenleri andı. Açlık grevi eylemleri ve ölüm oruçlarının kritik süreci aştığına dikkat çeken Günay, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Öcalan’a dair yaptığı açıklamaya dikkat çekti. Günay, Adalet Bakanı Gül’ün açıklamasının ardından avukat görüşlerinin fiili olarak engellenmesinin önündeki engellerin de kaldırılmasını istedi. 

 

Günay’ın ardından Emek ve Demokrasi Güçleri adına İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı Feyzi Adsız açıklama yaptı. Demokratik bir ülke olduğunun savunulmasına karşın Türkiye’de yaşananların anti demokratik ve hukuksuzluklar örneği olduğunun altını çizen Adsız, “Kurumlarımızın tespit edebildiği kadarıyla, 22 Nisan 2019 tarihi itibarıyla Türkiye genelinde 90 hapishanede aralarında milletvekillerinin de olduğu 2 bin 983 tutuklu ve hükümlü süresiz ve dönüşümüz açlık grevi eylemi yapmaktadır. 30 Nisan 2019 tarihinden itibaren 4 hapishanede toplam 15 tutuklu ve hükümlü, 10 Mayıs 2019 tarihinden itibaren de 5 hapishanede daha 15 tutuklu ve hükümlü olmak üzere toplam 30 tutuklu ve hükümlü sürdürdükleri açlık grevini kendi ifadeleri ile ‘ölüm orucuna’ dönüştürdüklerini, bir başka deyişle talepleri kabul edilmezse ölünceye kadar açlık grevini sürdüreceklerini açıklamışlardır” dedi.

 

'GEÇ OLMADAN'

 

Gelişmelerin kaygı verici boyutlara ulaştığını kaydeden Adsız, şöyle devam etti: “Cezaevlerine başta hekimler olmak özere bağımsız heyetlerin ziyaretine izin verilmediği için eylemcilerin sağlık durumları ile ilgili sağlıklı bilgiler alınamamaktadır. Avukatlar ve ziyarete giden tutuklu yakınlarından edinilebilen kısıtlı bilgiler eylemcilerde ciddi kilo kayıplarının yaşandığı, sağlık sorunların ortaya çıktığı ve kritik eşiğin aşıldığını işaret etmektedir. Kimi cezaevlerinde yaşamsal önemde olan başta B1 vitamini olmak üzere sıvı, tuz ve şeker verilmemektedir. Demokrasi, emek ve meslek örgütleri olarak toplumsal barış için herkesi insani, ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz. Bu bağlamda toplumsal barış ve yaşam hakkı için çok geç olmadan siyasal iktidarı, evrensel hukuk değerleri içerisinde sorunu çözmeye davet ediyoruz.”

Kaynak: MA

  Bu haber 1614 defa okunmuştur.   Editör: Haber merkezi   Kaynak: welgmedya
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI