İsveç seçimlerinde 5 Kürt aday parlamentoya girmeyi başardı

İsveç'te yapılan genel ve yerel seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre, Başbakan Mangdalena Andersson liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti birinci çıkarken sağ blokun seçimi öde götürüyor. Açıklanan ilk sonuçlara göre, 5 Kürt aday Parlamentoya girmek için gerekli oyu aldı.
 Tarih: 12-09-2022 19:41:54
 İsveç seçimlerinde 5 Kürt aday parlamentoya girmeyi başardı

WELG - Bu yılki seçimlerde 15 Kürt parlamento için adaylığını açıklamıştı.

Bu sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti’den aday olan Kadir Kasırga, Lawen Redar ve Serkan Köse’nin yanı sıra Liberal Parti’den Gulan Avcı, İsveç Dempkratları Partisi’nden Sarah Sipel  parlamentoya girebilmek için yeterli oyu aldı.

Liberal Parti'den diğer iki Kürt aday, Aziz Alsh ve Muhammed Hasan'ın da meclise girmeye yetecek kadar oy alması muhtemel.

Sol blok kan kaybetti

 İsveç’te 7 milyon 700 bin seçmenin sandık başına gittiği seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saatle 20.00'de sona erdi.

Oy verme işlemi bittikten sonra devlet televizyonu çıkış anketlerinin yüzde 49.2’ye karşı yüzde 49.8 ile 4 partiden oluşan sol partilerin galibiyetini öngörüyordu.

Ancak sonrasındaki tahminler aşırı sağ bloğu önde göstermeye başladı.

Kesin olmayan sonuçlara göre, Başbakan Mangdalena Andersson liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti oyların yüzde 30.5 alarak birinci çıktı. Sağ blokta yer alan İsveç Demokratları Partisi ise yüzde 20.7 oy oranıyla ikinci parti oldu.

Oyların küçük bir kısmı ayrılmaya devam etse de, seçim yetkilileri denizaşırı oyların hala ayrılmayı beklediği için nihai sonuçların Çarşamba gününe kadar beklenmediğini söylüyor.

Oyların yüzde 94'ü sayılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre; 

349 sandalyeli parlamentoda sağ blok 176 sandalye, sol blok ise 173 sandalye elde etti. İktidardaki Sosyal Demokratlar birinci parti çıkarken sağ blokta yer alan İsveç Demokratlar Partisi oyunu yüzde iki arttırarak ikinci sıraya yerleşti.

Remi olmayan sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti yüzde 30,5 İsveç Demokratları yüzde20.7, Ilımlı Muhafazakar Parti yüzde19.1, Sol Parti: yüzde 6.6, Merkez Partisi yüzde 6.7, Hristiyan Demokratlar yüzde5.4, Çevre Partisi - Yeşil yüzde 5, Liberal Parti yüzde 4.6, diğerleri yüzde 1.5 oy aldı.

Parlamentodaki sandalye dağılımı ise Sosyal Demokrat

Parti: 108 sandalye

İsveç Demokratları: 73 sandalye

Ilımlı Parti: 67 koltuk

Sol Parti: 24 sandalye

Merkez Partisi: 24 koltuk

Hristiyan Demokrat Parti: 19 aday

Yeşiller Partisi: 18 sandalye

Liberal Parti: 16 sandalye

Sağ blok kazanırsa Ilımlı Parti lideri Ulf Kristersson başbakan olacak

Sol blokta, Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Çevre Partisi ile Sol Parti bulunurken, sağ bloktaki Merkez Partisi, aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi (SD) ile hükümet kurulmayacağını ilan ederek bu seçime sol bloktan katılma kararı almıştı.

Sağ blokta ayrıca Ilımlı Muhafazakar Parti, Hristiyan Demokrat Parti, Liberal Parti ve İsveç Demokratlar Partisi yer alıyor. Her ne kadar SD sağ blokta gösterilse de diğer sağ blok partileri SD ile iş birliği yapmaktan kaçınıyor.

Bu arada seçimi kazansalar dahi İsveç Demokratlarının lideri Jimmie Akesson’un başbakan olması beklenmiyor. Onun yerine göçmen karşıtı sözleri ile öne çıkan Ilımlı Parti lideri Ulf Kristersson’un bu koltuğa oturabileceği söyleniyor.

@welgmedya.com

  Bu haber 1529 defa okunmuştur.   Editör: haber merkezi   Kaynak: Welg medya
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER İSVEÇ Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI