Türkiye'nin Osman Kavala Davası: Avrupa Konseyi'nde Yaptırım Kararı Çıkar mı?

 Tarih: 05-12-2023 09:04:48
Türkiye'nin Osman Kavala Davası: Avrupa Konseyi'nde Yaptırım Kararı Çıkar mı?
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'nin Osman Kavala davasındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymamasını değerlendirmek üzere 5-7 Aralık tarihlerinde toplanacak. Bu toplantılarda, Türkiye'ye karşı olası yaptırımlar da ele alınacak.

WELG | Bakanlar Komitesi, önceki yıl başlattığı "ihlal prosedürü" çerçevesinde Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulama seçeneğini gözden geçirecek. Bu çerçevede, AİHM kararlarının uygulanmasıyla ilgili önemli dosyaların incelenmesi planlanıyor. İncelenecek dosyalar arasında, iş insanı Osman Kavala ve HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın durumları da bulunuyor.

AİHM, her iki dava için de başvuru sahiplerinin insan haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş ve Türkiye'den bu kişilerin serbest bırakılmasını istemişti. Kavala'nın tutukluluğunun hâlâ devam etmesi üzerine, AİHM konuyu Bakanlar Komitesi'nin gündemine getirerek "ihlal prosedürü" başlatmıştı. Bu prosedür, AİHM kararlarına uymayan ülkelere karşı yaptırım kararı alınmasını öngörüyor.

Türkiye'nin Avrupa Konseyi Nezdindeki Daimi Temsilciliği, Bakanlar Komitesi'ne iki ayrı mektup göndererek Türkiye'deki yargı sisteminin tarafsızlığını ve bağımsızlığını vurguladı. Aynı zamanda, Kavala'nın Türk Ceza Kanunu'na göre suçlu bulunduğunu belirtti ve Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurulara işaret etti.

Kavala'nın avukatları da toplantı öncesinde Bakanlar Komitesi'ne bir mektup göndererek son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi ve Kavala'nın tutukluluğunun AİHM kararlarına aykırı olduğunu savundu. Ayrıca, Türkiye'nin Kavala kararına uyması için adımlar atılması çağrısında bulundular.

Toplantıda alınacak kararlar henüz net değil. Bakanlar seviyesindeki toplantıların siyasi etkisi olan konuları ele aldığı biliniyor. Nihai kararın şekli, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ve Bakanlar Komitesi'nin ortak değerlendirmelerine bağlı olacak.

Öte yandan, Avrupa Konseyi'nin Türkiye'ye karşı alınabilecek yaptırım konusunda dikkatli bir adım atması gerektiği belirtiliyor. Bu sürecin, Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliği hakkında sonuçlar doğurabileceği ve Bakanlar Komitesi'ni zorlayabileceği değerlendiriliyor. AİHM'nin Kavala'nın tutuklanmasını kınadığı ve serbest bırakılması çağrısında bulunduğu unutulmamalıdır.

@welgmeya.com

  Bu haber 10789 defa okunmuştur.   Editör: welg medya   Kaynak: welgmedya haber

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım