Tarım mı, para mı kararı oylanacak? Tarım tamamen bitebilir!

 Tarih: 28-10-2024 09:05:16   Güncelleme: 28-10-2024 20:12:16
Tarım mı, para mı kararı oylanacak? Tarım tamamen bitebilir!
WELG | 16 bini aşkın bölge 1 yıl içinde tarım mı, para mı kararını vermek zorunda. Türkiye, 2026’da tüm tarım üretimini, para hırsı yüzünden yitirebilir!..

WELG ÖZEL- pulu mülkünün değerini artırırken, önümüzdeki yıl mahalle olmaktan kaynaklı gelecek yeni vergiler tarımı karlı olmaktan çıkaracak.

Köylü, bir yıl içinde “Ben köy olarak kalmak istiyorum” demez ise Türkiye’de tarım üretimi sıfırlanabilir!

KÖYLÜ 2026’DA EMLAK VERGİSİYLE TANIŞACAK

Türkiye'de kırsal mahalleler, 2026 yılı itibariyle emlak vergisiyle tanışacak. Kasım 2012'de gizlice Meclis’ten geçen 6360 sayılı kanun çerçevesinde, köylerin kırsal mahalleye  dönüşmesinin yolu açıldı.

Köy seçeneğinden, mahalleye dönüşen 16 bini aşkın kırsal bölge, ertelenen ev ve çevre temizlik vergilerini, 2026’dan itibaren ödemeye başlayacaklar.

İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müberra Oflaz, kırsal mahallelerde bu uygulamanın etkili olduğunu belirtti. Özellikle İstanbul ve Kocaeli'deki orman köyleri de dahil olmak üzere pek çok köyün, mahalleye geçişinin ardından 2026 yılında vergilendirilmeye başlanacak.

16 BİN KÖY, 1053 BELDE MAHALLE YÖNETİMİNE GEÇİRİLDİ!

6360 sayılı kanun nedeniyle, 30 ilde yaklaşık 16 bin köy ve 1053 belde mahalle yönetimlerine geçirildi. Bu değişimle beraber, kırsal mahalle uygulamalarında olan yerleşim birimleri, emlak vergisine tabi tutulacak. Ayrıca, büyükşehir sınırlarında bulunan bu mahallelerde emlak vergisi iki kat olarak hesaplanacak. Müberra Oflaz, bu uygulamanın İstanbul'dan Van'a kadar Türkiye'nin dört yanındaki bir yerleşim alanını kapsayacağını vurguladı.

KÖYLÜNÜN PARA İLE ÜRETİM ARASINDAKİ ZOR KARARI

İstanbul’un tarım üretimi için önemli bölgesi Sarıyer Gümüşdere Köyü, 2012’de çıkarılan büyükşehir yasası ile mahalleye geçirilen kırsal bölgelerden biri.

Gümüşdere Mahallesi, geçimini tarımdan sağlıyor. Hazine arazisi üzerine ekim yapan tarım işletmecisi için ilk kez 2026’da yeni vergilerle tanışacak ve/veya sözgelimi ödediği ecrimisil vergisi üç katına kadar çıkacak. Keza, elektrik ve su faturaları da mahalleye geçişle birlikte artacak. 2026’da bölgede tarım yapanlar, kar edemeyecekleri için bu işi bırakmak zorunda kalacaklar.

Bölge halkı, biz köy kalmak istiyoruz, derse, bu dikkate alınacak.

Bununla birlikte, bölgede tapulu mülkü olanlar için mahalle olmak, taşınmazının değer kazanması anlamına geliyor.

Yani, halk para mı, tarım mı noktasında zor bir karar vermek zorunda kalacak!

@welgmedya.com

  Bu haber 645 defa okunmuştur.   Editör: Murat Bayar   Kaynak: Welg Medya

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım