Selahattin Demirtaş Hakime: 'Faşist Bir Çete Lideri Olsaydım Yargılanmazdım
Tarih: 06-12-2023 10:14:38WELG | Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşen duruşmada Demirtaş, 7 yıldır tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ali Bozan ve parti yöneticileri de takip etti.
25 AVUKAT ESAS HAKKINDA SAVUNMA YAPTI
Mahkeme sürecinde Demirtaş'ı savunan 25 avukat esas hakkında savunma yaptı. Ardından söz alan Demirtaş, "Bu dava ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14. ve 18. maddeleri ihlal ediliyor. Kürt siyasetçi olduğum için dava sürecinde ayrımcılık yapıldı" ifadelerini kullandı.
Duruşmada, şu açıklamaları yaptı: "İdeolojik ve siyasi bir bakış açısıyla devletin suçlarını örtmeye çalışan savcılar, asker ve polisin hendeklere karşı mücadelesini vurguladılar. Benim de onlara hakaret ettiğimi iddia ettiler. Fakat savcılar, asker ve polis arasından 15 Temmuz sonrasında darbeci çıktı mı? Çıktı. Bu durumda, savcılar bunları inceledi mi? Benim milletvekili, muhalefet partisi başkanı ve bir vatandaş olduğumu, dönemin siyasi atmosferini, Meclis'ten polise ve askere 'taş üstünde taş, baş üstünde baş bırakmayın' diye talimat verenleri, yargıdaki siyasileşmeyi ve buna dair hakimlerin terfisini incelemediler. Hakkımda 'terörist Demirtaş' diye 1.5 milyon tweet olduğuna da bakmadılar."
Demirtaş, sözlerine şunları ekledi: "Savcı, bu sözleri uydurduğumu mu yoksa somut bir olay üzerine inceleyerek mi söylediğimi araştırdı mı? Benim bu ifadelerimin temelinde, insanlık dışı muameleler ve işkencelerin yaşandığı durumlara dair bilgiler var. Korunması gereken, bu alçaklıkları yapanlar değil, insanlıktır. Kürt olduğum için yargılanıyorum. Irkçı ve faşist bir çete lideri olsaydım, bu durumda yargılanmazdım. Bu gerçekleri ifade etmem için milyonlarca insan beni seçti. Bu sözleri söylemeyi sürdüreceğim. Eğer mahkeme, etnik ya da siyasi kimliğimden kaynaklanan ayrımcılığı ortadan kaldırırsa, adil bir yargılama olur."
AVUKATLARIN TALEPLERİNİN TAMAMINI REDDEDİLDİ
Duruşmanın ardından mahkeme heyeti, avukatların taleplerinin tamamını reddederek davanın 15 Mayıs 2024 tarihine ertelendi. Mahkeme, eksik olan dosyalar, DVD ve CD'ler ile Meclis tutanaklarının istenmesine karar verdi.
Avukat Ramazan Demir, mahkeme sonrası yaptığı açıklamada, "Bugün itibariyle karar çıkmasını beklediğimiz dosyada çok fazla eksik var. Yıllardır bu eksiklerin tamamlanması gerektiğini ifade ediyorduk. Mahkeme, daha önce talep ettiğimiz bazı konuları kabul etti ve benzer konulardaki dosyaların getirilmesine, fiziken getirilmesine ve incelenmesine karar verdi. Yargılama henüz tamamlanmadı. Demirtaş, bu sözlerinden dolayı yargılanmaya devam edecek" dedi.
@welgmedya.com





























