Pir Sultan’da Deprem: 37 Yıllık İsim Ali Balkız İhraç Edildi, Serdar Doğan’dan Sert Tepki
Tarih: 04-04-2026 12:16:51WELG | Ankara – Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin eski Genel Başkanı Ali Balkız’ın dernekten ihraç edilmesi, Alevi kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Karara en sert tepkilerden biri ise uzun yıllardır örgüt içinde yer alan isimlerden Serdar Doğan’dan geldi.
“37 yıllık mücadeleye ihraç kararı”
Serdar Doğan, yaptığı paylaşımda Ali Balkız’ın yalnızca bir yönetici değil, 37 yılı aşkın süredir Pir Sultan Abdal örgütlenmesi içinde aktif mücadele yürüten bir isim olduğunu vurguladı.
Balkız’ın, Madımak Katliamı’nın tanıklarından biri olduğunu hatırlatan Doğan, bu geçmişe sahip bir ismin ihraç edilmesini “örgüt tarihine yakışmayan bir karar” olarak değerlendirdi.
“Madımak’ın 33. yılında bu karar kabul edilemez”
Kararın zamanlamasına dikkat çeken Doğan, Madımak Katliamı’nın 33. yıl dönümü öncesinde böyle bir adım atılmasını eleştirdi.
“Bir Madımak gazisine bu ceza bu dönemde verilemez” ifadeleriyle tepkisini dile getiren Doğan, kararın vicdanları yaraladığını belirtti.
“Çifte standart uygulanıyor”
Serdar Doğan, paylaşımında dernek içinde çifte standart uygulandığını da savundu.
Geçmişte Madımak Katliamı’yla ilişkilendirilen isimlere olumlu yaklaşan bazı kişilerin hâlâ dernek içinde yer aldığını belirten Doğan, buna karşılık Ali Balkız’ın ihraç edilmesinin ciddi bir çelişki yarattığını ifade etti.
“Geçmişte tartışmalar oldu ama ihraç gündeme gelmedi”
Doğan, geçmiş dönemlerde örgüt içinde sert tartışmalar ve fikir ayrılıkları yaşandığını, ancak hiçbir zaman ihraç yöntemine başvurulmadığını vurguladı.
Bu durumun bugün alınan kararı daha da tartışmalı hale getirdiğini belirtti.
“Genel Merkez’e çağrı”
Serdar Doğan, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Merkezi’ne çağrıda bulunarak, alınan kararın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Alevi toplumunun ortak hafızasında önemli yere sahip isimler üzerinden alınan bu tür kararların birlik duygusuna zarar verebileceğini dile getirdi.
“Tartışmalar büyüyor”
Ali Balkız’ın ihracı sonrası Alevi kamuoyunda tartışmalar hızla büyürken, dernek yönetiminden konuya ilişkin detaylı bir açıklama bekleniyor.
Kararın gerekçesi ve sürece dair resmi bilgilendirme yapılması yönünde çağrılar artıyor.

@welgmedya.com

























