Pexşan Azizi’nin Yeniden Yargılanma Talebi Reddedildi: İdam Tehlikesi Büyüyor

 Tarih: 08-02-2025 08:53:07
Pexşan Azizi’nin Yeniden Yargılanma Talebi Reddedildi: İdam Tehlikesi Büyüyor

WELG | İran’da idam cezasına çarptırılan Kürt aktivist ve gazeteci Pexşan Azizi’nin yeniden yargılanma talebi İran Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi.

Azizi’nin avukatı Emir Reisiyan, X hesabından yaptığı açıklamada, “Yargılama kararı ve sürecine itiraz edeceğiz, çünkü büyük bir yanlış yapılıyor” dedi.

İşkence ve Adil Yargılanma Hakkının İhlali

4 Ağustos 2023’te Tahran’da gözaltına alınan Pexşan Azizi, Evin Hapishanesi’nde ağır işkenceye maruz kaldığını yazdığı mektuplarda dile getirmişti. Adil yargılanma hakkı ve hukuki temsiliyet hakkı elinden alınan Azizi, hakkındaki suçlamaları reddetmişti.

Azizi’nin ailesi, Tahran Devrim Mahkemesi tarafından "İran hükümetine karşı silahlı faaliyetlerde bulunmak" iddiasıyla ceza aldığını, ancak iddiaların tamamen temelsiz olduğunu belirtti.

Uluslararası Destek ve Artan Tepkiler

Pexşan Azizi’ye verilen idam cezası, kadın örgütleri ve insan hakları savunucuları tarafından büyük tepkiyle karşılandı.
Birçok uluslararası yardım kuruluşu, İran yargısına ortak mektuplar göndererek, Azizi’nin silahlı bir faaliyet yürütmediğini ve sadece insani yardım çalışmalarına katıldığını teyit etti.

Kürt Kadınları ve Mülteci Kamplarındaki Çalışmaları

Azizi, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da mülteci kamplarında sosyal yardım çalışmaları yürütmüş, özellikle kadın ve çocuklara destek sağlamıştı.

16 Kasım 2009’da Tahran’daki Kürt öğrencilerin idamlara karşı düzenlediği protestolara katıldığı gerekçesiyle daha önce de tutuklanan Azizi, 4 ay tutuklu kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

İdam Kararına Karşı Mücadele Sürüyor

Azizi’nin avukatı ve ailesi, yeniden yargılanma talebinin reddedilmesine rağmen hukuki mücadelenin devam edeceğini belirtti.
Öte yandan insan hakları örgütleri, uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırıyor. (RÜDAW)

@welgmedya.com

  Bu haber 367 defa okunmuştur.   Editör: welg medya   Kaynak: welgmedya haber

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR