Orbán’ın Viyana Ziyareti Siyasi Gerginliği Tırmandırıyor – Yeşiller’den “Putin’in Dostu” Tepkisi
Tarih: 01-11-2024 12:51:50WELG | Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın Avusturya’ya yaptığı resmi ziyaret, ülkede geniş çapta siyasi tartışmalara yol açtı. FPÖ’nün (Avusturya Özgürlük Partisi) yeni Ulusal Konsey Başkanı Walter Rosenkranz tarafından ilk resmi devlet konuğu olarak kabul edilmesi, Avusturya'nın diğer siyasi partilerinde büyük hoşnutsuzluk uyandırdı. Özellikle Yeşiller Partisi, Orbán’ın Viyana ziyaretini sert bir dille eleştirerek, otoriter yönetim anlayışını, basın özgürlüğü ihlallerini ve Avrupa Birliği karşıtı duruşunu kınadı.
Kogler: “Putin’in Dostu Avrupa’yı Yok Ediyor”
Yeşiller Partisi’nin lideri ve Başbakan Yardımcısı Werner Kogler, basın toplantısında Orbán’ı "anti-demokrat, Avrupa'yı yok eden ve Putin’in dostu" olarak tanımladı. Orbán’ın davet edilmesini “ölümcül bir sinyal” olarak nitelendiren Kogler, Macaristan’ın Fidesz Partisi liderliğinde basına baskı uyguladığı, yargıyı denetim altına aldığı ve demokrasi prensiplerinden uzaklaştığını belirtti. "Böylesi bir yönetim anlayışını Avusturya'da istemiyoruz," diyen Kogler, Avusturya’nın demokratik değerlerinin korunması gerektiğine vurgu yaptı.
Yeşiller Partisi, Orbán’ın otoriter eğilimlerinin ve AB karşıtı söylemlerinin, Avusturya gibi Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde kabul edilemez olduğunu savunarak, FPÖ’nün Orbán’ı kabul etmesini ülke demokrasisine bir tehdit olarak gördüğünü açıkladı.
FPÖ’den Orbán Savunması: “İlişkileri Güçlendirme Adımı”
FPÖ ise Orbán’ın ziyaretini, Avusturya ve Macaristan arasında ortak çıkarların ele alındığı ve ilişkilerin pekiştirildiği bir adım olarak savundu. Parti yetkilileri, Orbán’ın deneyimlerinin, özellikle göç ve sınır güvenliği konularında Avusturya’nın politikalarına katkı sağlayabileceğini ifade etti. FPÖ, Orbán’ın yönetim tarzını eleştirilere rağmen, pragmatik bir iş birliği çerçevesinde değerlendirdiklerini ve Avrupa’da milliyetçi bir dayanışma geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
FPÖ yetkilileri, Orbán ile Avusturya arasında göçmen politikaları, sınır güvenliği ve AB’nin genişleme politikaları gibi konularda fikir alışverişinde bulunmanın önemli olduğunu dile getirdi.
Avusturya’da Demokratik Değerler ve Avrupa Birliği Tartışmaları
Viktor Orbán’ın ziyareti, Avusturya’da demokratik değerler, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve otoriter liderlerin AB içindeki konumlarıyla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi. Yeşiller, Orbán gibi liderlerin AB’deki demokratik normlara zarar verdiğini iddia ederken, FPÖ, Macaristan’la yakın ilişkilere ve Avrupa’da farklı görüşlerin iş birliği yapabileceğine olan inancını korudu.
Ancak Orbán’ın Macaristan’da yürüttüğü medya üzerindeki baskıcı politikalar, yargı sistemini kontrol etme çabaları ve AB karşıtı tutumu, Avusturya kamuoyunda, Orbán ile yakınlaşmanın ülkenin Avrupa Birliği içindeki duruşuna zarar verebileceği kaygısını artırdı. Orbán’ın yönetiminde Macaristan, defalarca Avrupa Birliği ile çelişen politikalar izlemiş ve demokratik değerlerden uzaklaştığı gerekçesiyle eleştirilmişti.
Uzman Görüşleri: Ziyaretin Avrupa’daki Otoriter Eğilimlere Etkisi
Siyasi uzmanlar, Orbán’ın Avusturya’ya resmi davetle gelmesini, Avrupa’daki milliyetçi hareketlerin güç kazanması açısından önemli bir sinyal olarak değerlendiriyor. Avrupa’da yükselen milliyetçi ve otoriter eğilimler, ülkelerin AB içinde daha bağımsız bir duruş sergilemesine yönelik talepleri artırabilir. Orbán’ın Viyana ziyareti, bu çerçevede Avrupa’nın geleceği ve Avusturya’nın Avrupa Birliği ile ilişkileri açısından dikkate değer bir dönüm noktası olabilir.
FPÖ’nün Orbán’a gösterdiği bu yakınlık, Avusturya’nın Avrupa Birliği içinde, özellikle milliyetçi hareketlerin güç kazandığı bir dönemde, daha farklı bir politik çizgi izleyebileceği sinyalini veriyor. Bu gelişmeler ışığında, Orbán’ın ziyareti Avusturya’nın dış politikası ve Avrupa Birliği içindeki konumu üzerine uzun vadeli etkilere sahip olabilir.
Tepkiler ve Öngörüler
Orbán’ın Viyana ziyareti, Avusturya’nın siyasi atmosferinde derin ayrışmalara yol açtı ve ülkenin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerine dair soru işaretlerini beraberinde getirdi. Avusturya’nın demokratik değerleri ile Orbán’ın otoriter eğilimleri arasındaki bu uyumsuzluk, ülkenin AB politikalarında değişikliklere yol açabilir. Yeşiller ve SPÖ, FPÖ’nün Orbán’ı ağırlamasına sert eleştiriler getirirken, ziyaretin Avusturya’nın Avrupa değerlerine bağlı kalması gerektiği konusunda bir hatırlatıcı olması gerektiğini savundu.
Sonuç olarak, Viktor Orbán’ın Viyana ziyareti, Avusturya’da yalnızca politik bir olay değil, aynı zamanda demokratik değerler, basın özgürlüğü ve Avrupa’nın geleceği konularında derin etkiler bırakacak bir gelişme olarak kaydedildi.
@welgmedya.com
YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
FACEBOOK YORUM
Yorum
DİĞER AVUSTURYA Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
ÇOK OKUNANLAR
SON YORUMLAR
PUAN DURUMU
| # | Takım | O | G | B | M | A | Y | AV | P |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Amed | 6 | 4 | 1 | 1 | - | - | 8 | 13 |
| 2 | Galatasaray | 6 | 4 | 1 | 1 | - | - | 3 | 13 |
| 3 | Beşiktaş | 6 | 4 | 0 | 2 | - | - | 7 | 12 |
| 4 | Kocaelispor | 6 | 4 | 0 | 2 | - | - | 3 | 12 |
| 5 | Alanyaspor | 6 | 3 | 2 | 1 | - | - | 2 | 11 |
| 6 | Fenerbahçe | 6 | 3 | 1 | 2 | - | - | 10 | 10 |
| 7 | Trabzonspor | 6 | 3 | 1 | 2 | - | - | 8 | 10 |
| 8 | Kasımpaşa | 6 | 2 | 4 | 0 | - | - | 2 | 10 |
| 9 | Rizespor | 6 | 3 | 1 | 2 | - | - | 1 | 10 |
| 10 | Gaziantep FK | 6 | 2 | 2 | 2 | - | - | 0 | 8 |
| 11 | Çorum FK | 6 | 2 | 1 | 3 | - | - | 1 | 7 |
| 12 | Başakşehir | 6 | 2 | 1 | 3 | - | - | -1 | 7 |
| 13 | Gençlerbirliği S.K. | 6 | 2 | 1 | 3 | - | - | -8 | 7 |
| 14 | Erzurumspor FK | 6 | 2 | 1 | 3 | - | - | -8 | 7 |
| 15 | Konyaspor | 6 | 1 | 1 | 4 | - | - | -4 | 4 |
| 16 | Samsunspor | 6 | 1 | 1 | 4 | - | - | -6 | 4 |
| 17 | Göztepe | 6 | 0 | 3 | 3 | - | - | -4 | 3 |
| 18 | Eyüpspor | 6 | 1 | 0 | 5 | - | - | -14 | 3 |
| Tarih | Ev Sahibi | Saat / Skor | Konuk Takım |
|---|---|---|---|
| 9 Ekim, Cuma | Galatasaray | 20:00 | Kasımpaşa |
| 10 Ekim, Cumartesi | Gençlerbirliği S.K. | 13:30 | Amed |
| 10 Ekim, Cumartesi | Alanyaspor | 16:00 | Erzurumspor FK |
| 10 Ekim, Cumartesi | Samsunspor | 16:00 | Trabzonspor |
| 10 Ekim, Cumartesi | Rizespor | 19:00 | Fenerbahçe |
| 11 Ekim, Pazar | Konyaspor | 13:30 | Başakşehir |
| 11 Ekim, Pazar | Gaziantep FK | 16:00 | Çorum FK |
| 11 Ekim, Pazar | Beşiktaş | 19:00 | Kocaelispor |
| 12 Ekim, Pazartesi | Eyüpspor | 20:00 | Göztepe |
| Tarih | Ev Sahibi | Saat / Skor | Konuk Takım |
|---|---|---|---|
| 9 Ekim, Cuma | Sivasspor | 17:00 | Pendikspor |
| 9 Ekim, Cuma | Bodrum FK | 17:00 | Keçiörengücü |
| 9 Ekim, Cuma | Ümraniyespor | 20:00 | Sarıyer |
| 9 Ekim, Cuma | Vanspor FK | 20:00 | Bandırmaspor |
| 10 Ekim, Cumartesi | Boluspor | 13:30 | Antalyaspor |
| 10 Ekim, Cumartesi | Iğdır FK | 16:00 | Batman Petrolspor |
| 10 Ekim, Cumartesi | Kayserispor | 19:00 | Manisa F.K. |
| 10 Ekim, Cumartesi | İstanbulspor | 19:00 | Esenler Erokspor |
| 11 Ekim, Pazar | Fatih Karagümrük | 16:00 | Muğlaspor |
| 11 Ekim, Pazar | Bursaspor | 19:00 | Mardin 1969 |
| # | Takım | O | G | B | M | A | Y | AV | P |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Muş Sport Klübü | 5 | 4 | 1 | 0 | - | - | 8 | 13 |
| 2 | Aliağa FAŞ | 5 | 4 | 0 | 1 | - | - | 3 | 12 |
| 3 | Elazığspor | 5 | 3 | 1 | 1 | - | - | 8 | 10 |
| 4 | Çorluspor 1947 | 5 | 3 | 1 | 1 | - | - | 6 | 10 |
| 5 | Menemen FK | 5 | 3 | 0 | 2 | - | - | 0 | 9 |
| 6 | Güzide Gebzespor | 4 | 2 | 2 | 0 | - | - | 3 | 8 |
| 7 | İnegöl Kafkas Gençlik | 5 | 2 | 1 | 2 | - | - | 2 | 7 |
| 8 | Erbaaspor | 5 | 2 | 1 | 2 | - | - | 1 | 7 |
| 9 | Somaspor | 4 | 2 | 1 | 1 | - | - | 1 | 7 |
| 10 | Isparta 32 Spor | 5 | 2 | 1 | 2 | - | - | 0 | 7 |
| 11 | Ankaraspor | 5 | 2 | 0 | 3 | - | - | -3 | 6 |
| 12 | 68 Aksaray Belediyespor | 5 | 1 | 2 | 2 | - | - | 1 | 5 |
| 13 | Şanlıurfaspor | 4 | 1 | 2 | 1 | - | - | 0 | 5 |
| 14 | Kastamonuspor | 5 | 2 | 0 | 3 | - | - | -9 | 3 |
| 15 | Sebat Gençlikspor | 4 | 0 | 1 | 3 | - | - | -4 | 1 |
| 16 | Arnavutköy Belediyespor | 5 | 0 | 0 | 5 | - | - | -9 | 0 |
| Tarih | Ev Sahibi | Saat / Skor | Konuk Takım |
|---|---|---|---|
| 3 Ekim, Cumartesi | Erbaaspor | 2-4 | Aliağa FAŞ |
| 3 Ekim, Cumartesi | İnegöl Kafkas Gençlik | 0-1 | Muş Sport Klübü |
| 3 Ekim, Cumartesi | Menemen FK | 2-0 | Adana Demirspor |
| 3 Ekim, Cumartesi | Isparta 32 Spor | 1-0 | Hatayspor |
| 3 Ekim, Cumartesi | Somaspor | 19:00 | Sebat Gençlikspor |
| Dün | Kastamonuspor | 2-1 | Arnavutköy Belediyespor |
| 68 Aksaray Belediyespor | Elazığspor | 2-3 | Çorluspor 1947 |
| Bugün | Şanlıurfaspor | 19:00 | Güzide Gebzespor |
| Tarih | Ev Sahibi | Saat / Skor | Konuk Takım |
|---|---|---|---|
| 11 Ekim, Pazar | Diyarbekirspor | 14:30 | Kırıkkale Büyük Anadolu |
| 11 Ekim, Pazar | Karaköprü Belediyespor | 14:30 | Bitlis Özgüzelderespor |
| 11 Ekim, Pazar | Mazıdağı Fosfatspor | 14:30 | Yozgat Bld Bozokspor |
| 11 Ekim, Pazar | Kırşehir Belediyespor | 15:00 | Ağrı 1970 |
| 11 Ekim, Pazar | Talasgücü Belediyespor | 15:00 | Adanaspor |
| 11 Ekim, Pazar | Yeşilyurt Belediyespor | 19:00 | Yeni Malatyaspor |
| 11 Ekim, Pazar | Yeni Mersin Idmanyurdu | 19:00 | Osmaniyespor |
| 11 Ekim, Pazar | Niğde Belediyesispor | 19:00 | Karaman FK |
| 12 Ekim, Pazartesi | Adana Adaletgucu | 15:00 | Silifke Belediyespor |


































