Nurten Yalnız Yazdı: Öyle Bir Zamana Geldik, Küfrün Adı İman Oldu...
Tarih: 08-08-2024 15:39:53“ÖYLE BİR ZAMANA DÜŞTÜK
KÜFRÜN ADI İMAN OLDU
DOĞRU DÜRÜST GİDERİKEN
HAKKIN YOLU DUMAN OLDU”
Hakkın Yolu Duman Oldu
Çağımızın Pir Sultanı Aşık Mahsuni, içinde bulunduğumuz zamanı ne güzel ifade etmiş. Ne yol kaldı, ne hak kaldı; her şey doğru dürüst giderken, bir lokma ekmek, küçük bir çıkar, menfaat için hakkın yolunu duman ettiler. Mertliğin yerini namertlik aldı, hakkın yerini haksızlık aldı, dürüstlüğün yerini yalan ve çıkar aldı, cesaretin yerini korku aldı.
Ali Cengiz Oyunları ve Alevi Toplumu
Bir Ali Cengiz oyunu oynanıyor; bizi aldatmaya çalışıyorlar, Alevi toplumumuzu aldatarak bir yere varmak istiyorlar. Kimisi mevki makam uğruna, kimisi Alevilerin sırtında para kazanma derdinde. Kimisi içinse buralar bir geçim kaynağı olmuş. Hakkın yolu duman olmuş, hiçbirinin umrunda değil.
Haktan, adaletten, yoldan, birlikten çok söz etmelerine bakmayın; bu sadece sözden ibarettir. Hakka inanan, yola inanan insan haksızlığın yanında yer alır mı? Sessiz kalır mı? İster kadın ister erkek olsun, insan mert olmalı; namertlik kokuşmuşluktur, tükenmişliktir. Namert insan kaypak olur, ilişkileri, insana yaklaşımı çıkarları doğrultusunda olur; çıkarlarına gelmediği zaman insanı anında satar. İnsanların iyi niyetlerini kendisi için kullanır; namert insan yalancıdır, dürüstlükten söz eder ama dürüst davranmaz, arkada oyun kurar, oyun oynar. Aydınlığı sevmez, yarasa gibi karanlıkta gezinir.
Kadınların ve Genç Kızların Fedakarlığı
Katledilmiş, tecavüzlere uğramamak için kendini kayalardan atmış, bedenleri paramparça olmuş kadınlarımız, genç kızlarımız, gelinlerimiz canlarını verdiler. Onurlarından, yollarından, öğretisinden ödün vermediler ve bu yolu bize bıraktılar. Candık, canandık; çokluk içinde birdik, meydanımız, darımız, pirimiz, rayberimiz, anamız, bağlamamız, hak kelamımız vardı.
Hakkın ve Hakikatin Kaybı
Ne meydanımız, ne darımız kaldı; ne hak, ne hakikat bırakıldı. Pir talibi, talip piri dinlemez oldu; yolumuzu tarumar ettiler. Kimisi çıkarları için yoksul, ezilmiş, aç açıkta bırakılmış Alevileri muktedirlerin sofrasına kurban olarak sunmaya çalışıyor; kimisi çıkar ve menfaatleri için Alevileri birbirine kırdırıyor. Sorsan hepsi de yol için, öğreti için bunu yapıyor.
“KOYUN SESİ KURDUN SESİ
BİR ÇIKIYOR NEYİN NESİ
ADAMIN ADAM SEVMESİ
GEÇTİ HAYLİ ZAMAN OLDU”
İnsan Onuruyla İnsandır
İnsan, onuruyla insandır; dürüstlüğü ile insandır; güzel karakteri ile insandır. İnsan, haksızlığa boyun eğmemekle insandır. Hak ve hakikatten ayrılmayanlara aşk olsun.
@welgmedya.com





























