İsrail ile Mısır Askerleri Arasında Sınır Çatışması: Bir Mısır Askeri Hayatını Kaybetti
Tarih: 28-05-2024 07:39:26WELG | İsrail, olayla ilgili soruşturma başlattıklarını ve Mısır makamları ile temasta olduklarını belirtti. İki ülke askerlerinin neden çatıştığı henüz netlik kazanmadı. Bu, 7 Ekim tarihinde Hamas'ın saldırısı ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne bombardımanıyla başlayan savaşta ilk kez bir Mısır askerinin hayatını kaybettiği olay oldu.
İsrail'in Çadır Kent Saldırısında Can Kaybı 45'e Yükseldi
Refah'ta gece saatlerinde İsrail'in düzenlediği bombardımanda, çadır kentte en az 45 sivil hayatını kaybetti, 200'den fazla kişi yaralandı. İsrail, saldırıda iki üst düzey Hamas yetkilisini öldürdüğünü savunurken, Gazzeli sağlık yetkilileri, ölenlerin çoğunluğunun sivil olduğunu belirtti.
Uluslararası Tepkiler
İsrail'in Refah'ta gerçekleştirdiği bombardıman Avrupa ve Afrika'dan büyük tepki çekti. Almanya'ya resmi ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'den Refah operasyonunu durdurmasını istedi ve uluslararası hukuka tam saygı ile acil ateşkes çağrısında bulundu. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, saldırıyı en güçlü ifadelerle kınadı.
Netanyahu: "Trajik Bir Hata"
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, saldırıyı "trajik bir hata" olarak nitelendirerek, konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Netanyahu, Knesset’e hitaben yaptığı konuşmada, "Masum sivillerin zarar görmemesi için gösterdiğimiz üstün gayrete rağmen önceki gece trajik bir hata yaşandı" dedi.
Afrika Birliği ve ICJ Tepkisi
Afrika Birliği de saldırıyı "korkunç" olarak nitelendirdi ve İsrail'in uluslararası hukuku ihlal etmeyi sürdürdüğünü kaydetti. Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) da cuma günü aldığı kararla İsrail'e Refah saldırısını sonlandırması talimatını vermişti.
@welgmedya.com































