Gülistan Doku İçin Eylem Yapan Munzur Üniversitesi Öğrencileri Tehdit Edildi: Savcılığa Suç Duyurusunda Bulundular
Tarih: 15-10-2025 13:59:33WELG | Dersim – Munzur Üniversitesi öğrencileri, kayıp arkadaşları Gülistan Doku için yaptıkları eylemler nedeniyle “kaçırılma” ve “tehdit” girişimlerine maruz kaldıklarını belirterek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Öğrenciler, yaşadıkları baskılar sonrası İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi’ne de başvurarak destek talebinde bulundu.
Gülistan Doku beş yıldır kayıp
Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020’de kaybolmuştu. Aradan geçen beş yıla rağmen Doku’dan hiçbir haber alınamadı.
Ailesi ve kadın örgütleri, Doku’nun kaybolmasından Zainal Abarakov’un sorumlu olduğunu savunurken, etkin bir soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle kamuoyunda adalet çağrıları sürüyor.
“Kaçırılma tehditleriyle karşı karşıyayız”
Gülistan Doku’nun bulunması için eylemler düzenleyen öğrenciler, polis olduklarını iddia eden kişiler tarafından tehdit edildiklerini bildirdi.
Öğrenciler, 15 Ocak’ta Dersim Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, olaylara ilişkin bilgi ve delilleri paylaştı.
“Araç plakaları elimizde”
Savcılığa başvuran öğrenciler daha sonra İHD Dersim Şubesi yöneticileriyle birlikte basın açıklaması yaptı.
İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, tehditlerin ciddiye alınması gerektiğini belirtti:
“Öğrenciler demokratik bir talepte bulunuyor. Ancak polis olduklarını iddia eden kişiler, onları susturmaya çalışıyor.
Bu tehditleri kabul etmiyoruz. Sorumluluk emniyet ve jandarmadadır.
Öğrencileri tehdit edenlerden birinin resmi polis olduğunu biliyoruz. Tehdit edenlerin araç plakaları elimizde.”
Solmaz, kentte süregelen taciz, tecavüz ve kayıp vakalarına karşı ses çıkaranların hedef alındığını belirterek, “Sokakta insanların sesini kısabilirler ama vicdanları susturamazlar,” dedi.
“Kaçırılmak istendim”
Öğrencilerden Lider Polat, 13 Ocak’ta üniversitede düzenlenen eylem sırasında, kadın öğrencileri taciz ettiği iddia edilen bir yönetici hakkında konuştuğu için tehdit edilerek kaçırılmak istendiğini söyledi:
“Bizi korkutmak, geri çekmek istiyorlar. Ama yerel halkla birlikte bu olayların üstüne gidip daha çok teşhir edeceğiz.”
“Polis boğazımdan tuttu”
Bir diğer öğrenci Mehmet Sağlam, eylem sonrası Bayraktepe Polis Noktası’nda yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
“Beni kulübenin içine koydular. Bir polis boğazımdan tutarak tehdit etti.
Sadece arkadaşımızın bulunması için eyleme katıldığımı söyledim.
Bana küfür edip ‘Bu şehri terk et’ dediler.
‘Seninle görüşeceğiz, başına geleceklerden biz sorumlu değiliz’ deyince, ben de ‘Başıma ne gelirse siz sorumlusunuz’ dedim.”
“Seninle görüşeceğiz” tehdidi
Öğrencilerden Dilar Aras, Ovacık yolunda yürürken bir araçtan inen kişilerin kendisini durdurduğunu ve GBT bahanesiyle tehdit ettiğini anlattı:
“Kimliklerini gösterip polis olduklarını söylediler. Etraftakiler fark edince ‘Seninle görüşeceğiz’ diyerek uzaklaştılar.
Biz sadece arkadaşımızın bulunmasını istiyoruz, ama baskıya maruz kalıyoruz.”
“Vicdanları susturamazsınız”
İHD yöneticileri, tehditlerin Gülistan Doku davasının üzerinin kapatılmak istendiğini gösterdiğini belirterek, öğrencilerin yanında olacaklarını vurguladı.
Öğrenciler ise “Korkmuyoruz, geri adım atmayacağız” diyerek mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. (Yeni Yaşam Gazetesi)
@welgmedya.com


































