Ferhat Tunç: Devlet, mayınlar için sorumluluğunu yerine getirmedi

Tunç: Devlet neden mayınları temizlemedi? Ferhat Tunç, Dersim'de 2 çocuğun mayın patlamasıyla yaşamını yitirmesine dikkat çekerek, "Dersim mayın tarlası. Sessiz kalmayalım" dedi.
 Tarih: 16-07-2019 13:20:20
Ferhat Tunç: Devlet, mayınlar için sorumluluğunu yerine getirmedi

Sanatçı Ferhat Tunç, Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Bilgeç köyü kırsalında araziye önceden döşenen mayının patlaması sonucu Bahar Güloğlu (4) ve kardeşi Ayaz Güloğlu'nun (8) yaşamını yitirmesine ilişkin kendi Twitter hesabı üzerinden açıklama yaptı.

 

 'DERSİM MAYIN TARLASI!' Dersimli sanatçı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu acının tarifi yok" derken, şunlara dikkat çekti: "Dersim coğrafyasının bir mayın tarlasına dönüştürüldüğünü biliyor musunuz? Daha önce boşaltılan köy ve mezralarda devlet tarafından 10 bin 557 adet mayının döşendiği açıklanmış. 2004 Ottova Sözleşmesine bağlı olarak döşenmiş bu mayınların 10 yıl içinde çıkarılması gerekiyordu.

 

'SÖZLEŞME İHLAL EDİLDİ' Zamanın Dersim Barosu ve İHD şübesi tarafından yapılmış suç duyurusu da var.Dersim'de gömülü tüm mayınların 10 yıl içinde çıkarılmasını öngören Ottowa Şartı ihlal edilerek suç işlenmiş.Ayrıca son yıllarda yeni mayınların döşendiği dikkate alındığında, köylerde yaşam, büyük bir tehdit altında."

 

 'SESSİZ KALMAYALIM' Tunç, "Nupelda ve Ayaz kardeşlerin mayına basmak suretiyle yaşamlarını yitirmesi, büyük bir trajedidir.Bu vahim gelişme, sessizlikle geçiştirilemez" diyerek, şu uyarılarda bulundu: "Siyasi Parti ve Kurumlarımızın bilinen bu gerçeğin takipçisi olması gerekir.Dersim’de insanlarımızın can güvenliği kalmamıştır. Dersim halkı, savaşın bu acımasız kirli yüzüyle ilk kez karşılaşmıyor. Yaşadığı coğrafyanın mayınlı bir ölüm tarlasına dönüştürülmüş olmasına, savaşa ve her türlü şiddete karşı demokratik tepkisini ortaya koymalı. Nupelda ve Ayaz kardeşlerin acısına yenileri eklenmesin artık.

 

" DEVLET 'KOVUŞTURMAYA GEREK YOK' DEMİŞTİ' Dersim Sarıtaş köyünden bir yurttaşın, geçtiğimiz yıllarda 10 bin 557 adet döşeli mayın hakkında Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusu, reddedilmişti. Savcılık, Ottowa sözleşmesinin süresinin dolmadığını ve mayın alanlarının işaretlendiğini gerekçe göstererek kovuşturma yapılmasına gerek olmadığına karar vermişti.

Etiketler
  Bu haber 1728 defa okunmuştur.   Editör: Haber merkezi   Kaynak: Welg medya haber
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNCEL Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI