Kürt Aydını Musa Anter, Katledildiği Diyarbakır'da Anıldı

 Tarih: 20-09-2024 15:32:56
Kürt Aydını Musa Anter, Katledildiği Diyarbakır'da Anıldı
WELG | Gazeteci-yazar Musa Anter (Apê Musa), 20 Eylül 1992'de JİTEM tarafından katledildiği Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi 442’nci Sokak'ta anıldı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği'nin (MKG) düzenlediği anmaya, Anter’in oğlu Dicle Anter’in yanı sıra çok sayıda siyasetçi ve gazeteci katıldı. Anmada Anter’in fotoğrafları taşınarak ona olan saygı ve özlem dile getirildi.

"JİTEM'in Arkasında Siyasi Güçler Vardı"

Anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Musa Anter’i katleden JİTEM’in arkasında siyasi güçlerin olduğunu vurguladı. Müftüoğlu, Anter’in sadece bir gazeteci değil, Kürt halkının mücadelesinin sembolü olduğunu belirtti.

Dicle Anter: "Babam Planlı Bir Şekilde Katledildi"

Dicle Anter ise yaptığı konuşmada babasının cinayetinin planlı olduğunu ve Ankara’dan yönetildiğini söyledi. Anter, “Bu cinayet, Kürt gazetecilerine yönelik büyük bir darbe olarak planlandı. Bu bir insanlık suçuydu ve fail olarak görülen çete zihniyeti, aslında Ankara’dan bu cinayeti organize etti” dedi.

Gülşen Özer: "Apê Musa’nın Ardılları Durmuyor"

DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülşen Özer de konuşmasında, Apê Musa’nın mücadelesini sürdürenlerin her yıl anma törenlerine katıldığını ve adalet arayışlarının süreceğini belirtti. Özer, "Failler belli ama sistem onları koruyor, bu nedenle her yıl burada olmaya devam edeceğiz" dedi.

Musa Anter Kimdir?

1920 yılında Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Eskimağara köyünde doğan Kürt aydını Musa Anter, Kürt edebiyatı ve siyasetinin önemli isimlerindendir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Anter, hayatı boyunca defalarca gözaltına alındı ve hapis yattı. Kürt diline ve kültürüne büyük katkılar sunan Anter, Kürtçe-Türkçe Sözlük gibi eserlerle de tanınır.

Musa Anter, 20 Eylül 1992'de Diyarbakır’ın Seyrantepe mahallesinde silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Cinayetin, JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan’ın itiraflarına göre, JİTEM tarafından planlandığı ve Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından gerçekleştirildiği Susurluk Raporu'nda yer aldı.

Anter’in mezarı, doğduğu köy olan Eskimağara’da bulunmaktadır.

Musa Anter’in Yazdığı Kitaplar:

  • Birina Reş / Kara Yara (1959)
  • Qimil / Kımıl (1962)
  • Ferhenga Kurdî-Tirkî / Kürtçe-Türkçe Sözlük (1967)
  • Hatıralarım I (1991)
  • Hatıralarım II (1992)
  • Vakayiname (1992)
  • Fırat Marmara’ya Akar (1996)
  • Çinara Min (1999)

@welgmedya.com

  Bu haber 102 defa okunmuştur.   Editör: welg medya   Kaynak: welgmedya haber

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

ÇOK OKUNANLAR

  SON YORUMLAR

  BİZİ TAKİP EDİN