Dersim Milletvekili Ayten Kordu’dan Munzur Gözeleri İçin Soru Önergesi

 Tarih: 21-08-2025 14:41:05
Dersim Milletvekili Ayten Kordu’dan Munzur Gözeleri İçin Soru Önergesi

WELG | DEM Parti Dersim  Milletvekili Ayten Kordu, Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan ve Aleviler için kutsal mekanlardan biri olan Munzur Gözeleri girişine mescit yapılmasıyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.

“Munzur Gözeleri Alevilerin manevi hafıza merkezidir”

Önergesinde Munzur Baba ve Munzur Gözeleri’nin Alevi toplumu için hakikat, doğa ve Hakk ile buluşma mekânı olduğunu vurgulayan Kordu, “Bu alan sadece yerel halk için değil, tüm Alevi toplumu açısından inancını yaşadığı manevi ve kültürel bir hafıza merkezidir” dedi.

Kordu, son yıllarda “turizm” gerekçesiyle yapılan müdahalelerle bölgenin doğasının tahrip edildiğini, Alevi toplumunun inanç hassasiyetlerinin göz ardı edildiğini kaydetti. Gözeler girişine mescit yapılmasının Alevi toplumunda haklı endişelere yol açtığını belirtti.

“Zorla cami ve imam dayatmalarını hatırlatıyor”

Kordu, bu uygulamanın Alevi toplumuna yıllardır dayatılan tekçi politikaları çağrıştırdığını söyledi:
“Bu girişim, ulus devlet anlayışının tekçiliği dayatan politikalarından kaynaklı tarihsel hafızamızda derin yaralar açan zorla cami ve imam dayatmalarını hatırlatmaktadır. Demokratik, eşitlikçi ve çoğulcu bir toplumda hiçbir inanç topluluğunun kutsallarına dışarıdan müdahale edilmemelidir.”

“Toplumsal barışa aykırıdır”

Mescit girişiminin sadece Alevileri değil, Türkiye’deki inanç özgürlüğünü ve toplumsal barışı da doğrudan ilgilendirdiğini belirten Kordu, Anayasa’nın din ve vicdan özgürlüğü ilkesine aykırılığa dikkat çekti.

TBMM’ye yöneltilen sorular

Kordu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1. Dersim Ovacık’taki Alevilerin kutsal mekânlarından olan Munzur Gözeleri girişine mescit yapılmasının gerekçesi nedir? Bu karar kimler tarafından ve hangi hukuki dayanakla alınmıştır?

2. Munzur Gözeleri’nin Alevi toplumu için manevi değeri göz önünde bulundurularak, bu karar alınırken bölge halkının, Alevi kurumlarının ve inanç önderlerinin görüşü alınmış mıdır? Halkın rızası gözetilmeden yapılan bu uygulama hangi toplumsal ihtiyaca karşılık gelmektedir?

3. Alevi toplumunun rızası olmadan kutsal mekânlarında yapılan bu tür düzenlemeler, Anayasa’nın din ve vicdan özgürlüğü ilkesiyle bağdaşmakta mıdır?

@welgmedya.com

  Bu haber 626 defa okunmuştur.   Editör: Haber Merkezi   Kaynak: WELG MEDYA

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım