DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek'ten TBMM'ye SADAT Araştırma Önergesi

 Tarih: 29-08-2024 09:19:34
DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek'ten TBMM'ye SADAT Araştırma Önergesi
WELG | Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve Demokratik Bölgeler Partisi (DEM) İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, SADAT ve benzeri kuruluşların faaliyetlerinin incelenmesi ve bu tür kurumların siyasal, toplumsal ve uluslararası etkilerinin araştırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na bir araştırma önergesi sundu.

SADAT'ın Kuruluşu ve Faaliyet Alanları

SADAT (Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.), 28 Şubat 2012 tarihinde, Adnan Tanrıverdi başkanlığında Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) emekli olan 23 subay ve astsubay tarafından kuruldu. SADAT, uluslararası savunma alanında danışmanlık ve askeri eğitim veren ilk ve tek Türk şirketi olarak kendini tanıtırken, üç ana alanda—danışmanlık, eğitim ve ikmal—hizmet sunduğunu belirtiyor. Şirketin kuruluş gerekçesi olarak "Müslüman ülkelerin hassasiyetine uygun kontrgerilla eğitimi vermek" gibi ifadeler de yer alıyor.

SADAT'a Yönelik İddialar ve Uluslararası Bağlantılar

SADAT'ın Türkiye'de faaliyet gösterdiğine dair iddiaları reddeden kurucusu Adnan Tanrıverdi, 2018 yılında katıldığı bir programda, SADAT'ın yurt içinde herhangi bir kuruma, örgüte veya sivil şahsa danışmanlık ve eğitim hizmeti vermediğini ifade etmişti. Ancak Tanrıverdi, 2021'de katıldığı başka bir programda harp okullarında mülakatların SADAT tarafından yapıldığını söyleyerek dikkat çekmişti. Ayrıca, SADAT'ın Türkiye'nin dış politikalarıyla uyumlu ülkelerle çalıştığını ancak bu ülkelerin isimlerini açıklamayacağını belirtmişti.

Fransız İstihbarat Araştırma Merkezi'ne göre, SADAT en az 22 Müslüman ülkede faaliyet gösteriyor. Libya'da Halife Hafter'e bağlı güçlere karşı Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne yardım ettiği iddiaları bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Federal Haber Ajansı, SADAT'ın Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanlarını Libya'ya götürdüğünü iddia etmişti. Ayrıca, Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) için hazırladığı bir raporda, SADAT'ın Suriye'de savaşan muhalif gruplara eğitim verdiği öne sürülmüş, Rusya 2015'te Irak ve Suriye'ye giden 900 paralı asker hakkında soruşturma başlatmış ve birçoğunun SADAT'la doğrudan bağlantılı olduğunu iddia etmişti.

BM Raporlarında Türkiye'ye Yönelik İddialar

SADAT ile ilgili tartışmaların merkezinde yer alan bir diğer önemli konu ise BM'nin Türkiye'ye yönelik iddialarıdır. BM'nin 2021 ve 2023 yıllarına ait raporlarında, Türkiye'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunu ihlal ettiğine dair çeşitli iddialar yer almıştır. Bu raporlarda Türkiye'nin farklı tarihlerde Libya'ya askeri malzeme gönderdiği ve bu şekilde BM Güvenlik Konseyi'nin ambargosunu ihlal ettiği belirtilmiştir.

TBMM'ye Araştırma Önergesi

HDK Eş Sözcüsü ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, SADAT başta olmak üzere bu tür kurum ve kuruluşların faaliyetlerinin, siyasal, toplumsal ve uluslararası etkilerinin incelenmesi amacıyla TBMM'ye araştırma önergesi verdi. Çiçek, Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Bu önergenin, SADAT ve benzeri kuruluşların faaliyetlerinin kamuoyunda daha şeffaf bir şekilde incelenmesi ve bu tür yapıların etkilerinin daha geniş bir çerçevede değerlendirilmesi açısından önemli bir adım olduğu ifade ediliyor.

@welgmedya.com

  Bu haber 810 defa okunmuştur.   Editör: Mehmetali Demir   Kaynak: Haber Merkezi

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım